Egypt - turisticky atraktívna dovolenková destinácia

Základné informácie o krajine

oficiálny názov: Egyptská arabská republika

hlavné mesto: Káhira (Al-Qahirah)

úradný jazyk: arabčina

rozloha: 1 001 449 km²

mena: egyptská libra ( EGP )

 

Egypt je prvou turistickou destináciou sveta. Svedčia o tom antické nápisy na kameňoch v archeologickom areáli v Sakkare, neďaleko Káhiry. Návštevníci sem chodia obdivovať zázraky zeme už viac ako 3000 rokov. Jeden z prvých príkladov cestovateľských záznamov pochádza z pera Herodota: „Nikde na celom svete nie je toľko úžasných vecí, nikde inde neuvidíte toľko neopísateľnej nádhery.“ Je to výrok, ktorý si zachoval pravdivosť až do súčasnosti.

Do začiatku 19. storočia navštevovali západní cestovatelia Egypt len výnimočne. Až nepodarená vojenská expedícia do tejto krajiny vedená francúzskym generálom Napoleonom vzbudila široký záujem verejnosti a otvorila dvere do Egypta a egyptománia zachvátila Európu i Ameriku. Egyptské symboly, stavebné formy a tajomstvom zahalené záhady sa začali šíriť ako vírus do západného sveta. Faraónskymi motívmi sa zdobil porcelán a nábytok. Verdi napísal operu Aida s motívom zo starovekého Egypta. Romány so starovekou egyptskou tematikou patrili aj naďalej k najväčším bestsellerom.

Skutočný život v Egypte

Egypťania prenechávajú faraónov, ich monumenty a záhady turistom. Nemajú však na výber – sú zaneprázdnení reálny životom. Od okamihu kedy Kleopatra zomrela po uštipnutí kobrou a Egypt pripadol Rímu, krajina neustále trpela pod cudzou nadvládou a bola okrádaná o svoje príjmy a zdroje. Táto situácia bola ukončená až v revolúcii v roku 1952. Pod vedením prezidenta Gamala Abdel Násira sa krajina stala diplomatickým centrom arabského sveta a táto rola zostáva dodnes. Egypt žije so svojimi susedmi v mieri a má dobré vzťahy k väčšine národov sveta.

V priebehu ďalších  50 rokov museli Egypťania bojovať s veľkými domácimi problémami v snahe zachovať si samostatnosť. Len necelých 10 % tejto púštnej zeme je vhodnej na hospodárstvo. Na tomto kúsku úrodnej pôdy sa tlačí  90 % obyvateľstva, ktoré sa každých 9 mesiacov pravidelne rozrastá o takmer milión nových človiečikov.

Skoro štvrtina obyvateľstva Egypta žije v Káhire. V niektorých centrálnych štvrtiach mesta žije až 700 000 obyvateľov na kilometer štvorcový.

Rodina tvorí stále základ egyptskej spoločnosti. Vstúpiť do manželstva a vychovávať deti je zrejme najväčšou prioritou takmer každého chlapca a dievčaťa nad 16 rokov. Avšak dosiahnutie tohto cieľa ja stále blokované tradičným zvykom, že potenciálny ženích musí mať byt a bytové zariadenie. Pri obvyklom plate okolo 60 € za mesiac je našetrenie hotovosti na zaistenie nevesty otázkou 10 a viac rokov.

Egypt je moslimská krajina, pretože 90 % obyvateľstva sú moslimovia a zvyšných 10 % sú koptský kresťania. Egypťania milujú svoju domovinu a sú na ňu veľmi hrdí, takže či je  Moslim alebo Kopt, byť Egypťanom je prednejšie.

Najvýznamnejšie pamiatky

Egyptské pyramídy

Egyptské pyramídy sú jednou z najznámejších pamiatok staroveku. Už v tej dobe vzbudzovali taký veľký údiv, že boli zaradené medzi Sedem divov sveta. Ako jediný z týchto divov sa zachovali dodnes.

Egyptské pyramídy vystavané z obrovských kamenných blokov patria medzi najväčšie stavby vytvorené ľudskou rukou.

Pyramídy v Egypte slúžili ako hrobky faraónov, egyptských vládcov, ktoré im mali umožniť spojenie s astrálnymi božstvami. V staroegyptštine boli označované slovom mer, znamenajúcim doslova "miesto vystúpenia". V Textoch pyramíd pochádzajúcich z obdobia stavby pyramíd sa hovorí, že sa po smrti mal faraón spojiť s Réom a zaujať miesto po jeho boku v slnečnej bárke.

Najväčšie pyramídy boli postavené v Gíze: Chufuova (gr. Cheopsova), Rachefova (gr. Chefrénova) a Menkaureho (gr. Mykerínova). Najznámejšia a najväčšia z nich, známa aj ako Veľká pyramída v Gíze, je Chufuova pyramída.

Sfinga

Sfinga sa nachádza v Gíze v blízkosti troch známych pyramíd. Je to záhadné stvorenie s telom leva  a ľudskou tvárou, ktorú starí Arabovia nazývali Abú as-Hol, čiže Otec hrôzy. Sfinga bola vytesaná z jedného kusa výstupku skalnatého podložia a nohy a tlapy sú zostavené z blokov. Je to najstaršie skutočné kolosálne dielo starovekého Egypta.

Kom Ombo

Táto pamiatka sa rozkladá v zátoke južného Nílu na nevysokom výbežku. Architektonickým centrom je rozľahlý chrám zasvätený dvom bohom, Sobekovi a Horovi. Nachádza sa tu  zbierka mumifikovaných krokodílov.

Luxor

V minulosti bol Luxor hlavným mestom Egypta. V súčasnosti je to menšie mesto, v ktorom žije približne 40 000 obyvateľov a nachádza sa 700 km južne od hlavného mesta Káhiry. Karnak, Luxor, Madínet Habu, Údolie kráľov a kráľovien a lokality v blízkom okolí tvoria archeologickú a turistickú oblasť, kde sú v úzkom priestore najviac sústredené pamiatky starovekého Egypta

Chrám boha Amona v Luxore

Patrí k najväčším a najimpozantnejším v Egypte. Faraón Amenhotep III. ho dal vybudovať priamo v meste na brehu Nílu. Bol určený pre božiu rodinu - boha Amona, jeho manželku Mut a syna Chonseva. Dominantou chrámu je alej sfíng, ktorá predtým spájala luxorský chrám s karnackým. Pôvodne sa tu nachádzalo 6 sôch Ramsesa II., z ktorých sa tu zachovali len dve.

Chrám boha Amona v Karnaku

Toto chrámové mesto boha Amona sa nachádza asi 1,5 km od Luxoru. Žiadne iné mesto v Egypte nepôsobí takým ohromujúcim a trvalým dojmom ako toto zoskupenie mohutných  stien, obeliskov, stĺpov, sôch a zdobených kvádrov. Chrámy v Karnaku sa stavali, búrali a opäť reštaurovali viac ako 2000 rokov. Sú zasvätené trom bohom – Amonovi, jeho manželke Mut a synovi Chonsovi.

Údolie kráľov a kráľovien

Na západnom brehu Nílu leží známa "ríša mŕtvych". Kráľovské hrobky pochádzajú z obdobia od 18. do 20. dynastie. Faraóni boli pochovávaní do hrobov vytesaných v skalách takmer 500 rokov. Ich steny doteraz zdobia nádherné reliéfy, posvätné hieroglifické nápisy a pestrofarebné maľby. V neďalekom Údolí kráľovien sa nachádzajú hrobky kráľovien, princezien a kráľovských detí. V tejto oblasti je najznámejšou pamiatkou chrám kráľovnej Hatšepsut a neďaleké Memnonove kolosy.

Abú Simbel

Abú Simbel je archeologické nálezisko v Egypte na západnom brehu jazera Nasser, asi 290 km juhozápadne od Asuánu.

Lokalita je známa dvoma kamennými chrámami, pochádzajúcimi z obdobia vlády faraóna Ramsesa II. Menší chrám zasvätili bohyni Hathor, pričom faraónova manželka Nefertari je na priečelí spodobená s atribútmi tejto bohyne.

V 20. storočí bol chrám kvôli výstavbe Asuánskej priehrady na náklady UNESCO rozrezaný na časti a prenesený na vyvýšeninu na brehu nového priehradného jazera.

Memnonove kolosy

Kolosy sú vysoké 18 metrov a každá socha bola vytesaná z jedného bloku kameňa. Tieto dve obrovské sediace sochy predstavujú  faraóna Amenhotepa III. Malé sochy ktoré sú pri nohách kolosov predstavujú jeho manželku Tiju a matku Mutemuju. Kolosy stály pre vstupným pylónom do zádušného chrámu faraóna. Bohužiaľ tento chrám bol úplné zničený.

Chrám kráľovnej Hatšepsut

Trojposchodový terasovitý komplex kráľovnej Hatšepsut sa krásne vyníma na pozadí skalnatého zrázu. Je novátorským dielom počiatku epochy, ktoré zostalo celkom ojedinelé a nenašlo už v neskoršom vývoji odozvu. Bolo odpustené od klasického motívu pyramídy a pred skalnou stenou hory El Qurn bola navŕšená trojica terás navzájom spojených rampami. Je to snáď prvý prípad architektúry, ich kompozície sa viažu k okolitej krajine, pretože tento chrám by nemohol stáť na inom mieste. Chrámový komplex bol ohradený stenou s ďalšími kolonádami a rampami, do vstupnej brány sa vchádzalo alejou sfíng. Celý chrám je relatívne veľmi dobre zachovaný.

 

Užitočné informácie

Časový posun: V Egypte je o 1 hodinu viac ako na Slovensku.

 

Cestovné doklady: Pre všetkých občanov SR je potrebný platný cestovný pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po návrate z Egypta. Ďalšou podmienkou je aspoň jedna čistá dvoj strana v pase.

 

Vízum: Pri vstupe do Egypta je povinné vízum. Vízum je možné zakúpiť v cestovnej kancelárii alebo po prílete do Egypta priamo na letisku.

Osobná bezpečnosť a zdravie: Pre vstup do Egypta nie je povinné žiadne očkovanie. Môžu sa vyskytnúť žalúdočné problémy. Naše slovenské lieky na tieto ťažkosti nezaberajú. Veľmi účinné sú ich lieky voľne dostupné v lekárni – Antinal, Diax. Voda z vovdovodu nie je pitná!

Klíma v Egypte

Počasie v lete je v Egypte horúce a suché. Zrážky sú minimálne a okrem pobrežia sa takmer nevyskytujú. V apríli fúka horúci, púštny vietor Khamsin.

 

Nákupy:

Nakupovať sa dá v obchodoch s pevnými cenami alebo na trhoch. Tu je samozrejmé dohadovanie sa o cenu. Cena sa dá vždy až o polovicu znížiť.

Najbežnejšie sa nakupujú výrobky z papyrusu, alabastru, vodné fajky, krabičky na šperky, kované lampy, šatky, tkané odevy, kožené taburetky a rôzne ďalšie výrobky, pochádzajúce zo všetkých kútov Egypta.

 

Zákaz vývozu : Z Egypta je zakázané vyvážať starožitnosti, historické a umelecké predmety, zlato v neopracovanej podobe, kamene, knihy, koraly a mušle.

Sprepitné v Egypte

Bakšiš je v Egypte jedným zo zdrojov príjmov, preto od Vás bude požadovaný veľmi často. Väčinou postačí 1 egyptská libra, čo predstavuje asi 5 korún za služby pre obsluhu, samozrejme ak dáte viac, personál Vás obdaruje svojou zvýšenou pozornosťou.

 

Dôležité adresy

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Egypte

Embasy of the Slovak Republic
3. Adel Hosein Rostom, Dokky, Giza, Ramses Post Office
P. O. Box 450/11794, Cairo

Tel: 0020-2-335 82 40

 

Veľvyslanectvo Egyptskej arabskej republiky v SR

Dunajská 4, 814 99 Bratislava
Tel: 00421-2-52 96 14 74

 

 

 

Canaria travel Azzuro FIRO tour Hechter Hydrotour ESO Čedok FIFO cestovná kancelária Globtour cestovná kancelária Intermedial s.r.o. Juven tour Kartago tours KOALA tours PEGAS tour RUEFA REISENSATUR SIAM travel SENECA tours TURANCAR Vítkovice tours Slovak Lines Student Agency

Back to top